URS - kysymyksiä ja vastauksia

Mistä tässä oikein on kysymys?

Lue tätä sivua eteenpäin, niin saat tietää! Tutustu myös Uusrahvaanomaiseen manifestiin.

Mistä tulee sana 'uusrahvaanomainen'?

Termi on lainattu M.A. Nummiselta, joka aikanaan teki "uusrahvaanomaista jatsia" tähän tapaan.

Onko uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio vitsi / parodiaa / postmodernia ironiaa?

Ei ole. Parodisten tai muulla tavalla humorististen tarinoiden kirjoittaminen on toki täysin sallittua, mutta lähtökohtaisesti uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio on syntynyt aidosta rakkaudesta viihteelliseen genrekirjallisuuteen. Missään tapauksessa tarkoitus ei ole kirjoittaa huonosti tai kyhätä ivamukaelmia. Uusrahvaanomaista spekulatiivista fiktiota kirjoitetaan tosissaan, mutta ei toki tosikkomaisesti.

Postmoderni ironia taas on aikamme syöpä, joka tulisi hävittää tulella ja teräksellä.

Onko uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio pelkkää retroilua?

Ei toki. H.P. Lovecraft ja Robert E. Howard nostetaan usein esimerkeiksi, mutta tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että nämä kirjailijat ovat kaikille tuttuja. Uusrahvaanomaista spekulatiivista fiktiota ei kuitenkaan millään muotoa tarvitse kirjoittaa vanhahtavasti, sen enempää ulkoasun kuin sisällönkään osalta, vaan aikansa seuraaminen on sallittua.

Mainitsette esimerkkeinä Howardin ja Lovecraftin. Kannatatteko siis konservatiivisia arvoja, tai oletteko peräti rasisteja?

Rasisteja emme ole. URS ei hyväksy rasismia tai muitakaan viha-aatteita. Howard ja Lovecraft mainitaan esimerkkeinä siksi, että he ovat tunnetuimmat pulp-spefin kirjoittajat ja näin satunnainen lukijakin tietää heti, mistä on kysymys. He ovat kuitenkin vain kirjallisia, eivät aatteellisia esikuvia. Muiden poliittisten ja aatteellisten linjausten suhteen URS on sitoutumaton, emmekä puutu kirjoittajien vakaumukseen oikeisto-vasemmisto- tai konservatiivi-liberaali-akselilla. Usein esitettyyn kysymykseen vastattakoon kuitenkin että ei, emme ole sitä mieltä että naisen paikka on keittiössä.

Olen kiinnostunut uusrahvaanomaisesta spefistä. Mitä voin tehdä?

Tässä joitakin ehdotuksia:

Haluan kirjoittaa uusrahvaanomaista spefiä. Sitooko se minut johonkin?

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio ei ole kultti, salaseura tai edes minkäänlainen järjestäytynyt liike. Se on ainoastaan määritelmä tietyntyyppisille teksteille, joita voi kirjoittaa kuka tahansa. Itse asiassa uusrahvaanomaisia novelleja voi kirjoittaa ja julkaista täysin tämän sivuston ylläpitäjästä ja muista urs-kirjoittajiksi julistautuneista riippumatta. Emme vaadi sitoutumista mihinkään, eikä salainen urs-poliisi tarkkaile kirjoittajia ja tule keskellä yötä työntämään koppakuoriaisia suuhusi, vaikka olisitkin välillä kirjoittanut uuskummaa.

Miten uusrahvaanomaista spefiä sitten kirjoitetaan?

Tähän ei ole tarkkoja ohjeita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että urs-teksti on a) määriteltävissä scifiksi, fantasiaksi ja/tai kauhuksi ja b) toteutukseltaan suoraviivainen ja vailla "taiteellista kikkailua". Kullakin kirjoittajalla on kuitenkin oma tyylinsä ja näkemyksensä, eikä URS ole millään tavalla sitova tai dogmaattinen lajityyppi vaan elää kirjoittajiensa mukana. Onpa jopa kuiskaten puhuttu "postmodernista uusrahvaanomaisesta spefistä"!

Määritelmä on kovin epämääräinen, saanko tarkemmat ohjeet?

Jokaisella kirjoittajalla on oma tyylinsä ja lähestymistapansa. Ohjeissa sivuston ylläpitäjän näkemys aiheesta.

ESC ry